Projecten_oud

Op deze pagina vind je de projecten die mede met steun van De Schepper Delft Stichting gerealiseerd zijn.

Uitgave boek Dagelijks leven in ‘ontugt’

Prostitutie in de vestingstad ’s‑Hertogenbosch, 1629-1795. Jos Wassink
Boekomslag Dagelijks leven in 'ontugt'

Afbeelding omslag: Paar in slaapvertrek (ca. 1671) van Jan Steen. Collectie Museum Bredius, Den Haag, inv.nr. 113-1946.

Boekpresentatie met overhandiging eerste exemplaar aan de burgemeester van ’s‑Hertogenbosch, Jack Mikkers (links)

Het boek gaat in op de organisatie van het prostitutiewezen in ’s‑Hertogenbosch en belicht de maatschappelijke achtergrond van de vrouwen die erin werkzaam zijn. De lezer krijgt een inkijkje in het dagelijks leven in de bordelen. Een aantal vrouwen wordt op de voet gevolgd.

www.uitgeverij-zhc.nl

Druk en presentatie lustrumbundel Stadsdiakonaat Delft

‘Delftenaren staan klaar voor elkaar’ 1971 – 50 jaar vrijwilligerswerk – 2021

Joke Tummers

Presentatie Lustrumbundel met overhandiging eerste exemplaar aan de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt.

In september 2021 bestaat het Stadsdiakonaat Delft 50 jaar en ter gelegenheid daarvan is een lustrumbundel samengesteld. Op een feestelijke bijeenkomst in Pavarotti wordt het eerste exemplaar overhandigd aan de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt.

www.stadsdiakonaatdelft.nl

 

Lustrumbundel

Communicatieplan rond expositie met bijbehorend boek

Bijzonder Klimaat

‘Hoe ziet de wereld eruit als ik straks groot ben?’, vragen negen kinderen aan elf kunstenaars. Zij geven antwoord met een kunstwerk gemaakt van duurzame materialen. ‘Aha!’, zeggen de kinderen en verbeelden vervolgens hun visie. Deze 20 kunstwerken zijn samen te zien in de expositie Bijzonder klimaat te Ruinen en het bijbehorende boek.

Bijzonder klimaat

Serie dialooggesprekken migrantenouders

Parenting across Borders

‘Deelname aan deze groep hielp mijn stress te verlagen en verwachtingen over mijn moederschap te normaliseren.’

Parenting across Borders faciliteert dialooggroepen voor nieuwe buitenlandse ouders in Utrecht en omgeving gericht op de eerste 1.000 dagen van het ouderschap. In een veilige omgeving delen deze ouders hun ervaringen met elkaar en professionals die hun kennis delen, zonder oordeel en met aandacht.

www.parentingacrossborders.org

 

Bij de tweede bijeenkomst reflecteren de vrouwen samen met een verloskundige over hun bevalling.

Aanschaf en onderhoud twee eetkarren

Mijn Thuishaaf

‘Een ontmoetingsproject om thuis te komen met eten, muziek en theater.’

Een Indonesische eetkar, Kaki Lima, trekt mensen met hun verhalen aan.

Mijn Thuishaaf is een project van Muziektheater De Plaats en Phion in de Arnhemse wijk Presikhaaf. In drie jaar bouwen zij een duurzame community op van wijkbewoners die initiatieven organiseren met eten, muziek en verhalen rond het thema Thuiskomen. Via theatrale eetkarren halen ze verhalen op die samenkomen in voorstellingsavonden voor en door wijkbewoners.

www.muziektheaterdeplaats.nl

Ondersteuning 2022 Buurthuis Het Trefpunt

Stichting Ruimte voor de Buurt Rivierenwijk

Samen zijn op een fijne plek.’

Het Trefpunt
Buurthuis Het Trefpunt biedt ruimte aan alle bewoners van Rivierenwijk die iets willen organiseren voor en met elkaar. Alle activiteiten worden door buurtbewoners zelf georganiseerd: ouderen die samen eten, bijles voor kinderen, een actieve bingoclub... samen zijn op een fijne plek.

Bekijk hier meer informatie over Het Trefpunt (pdf): Het Trefpunt

Een theatrale route op 4 & 5 mei 2022

DelftsPeil in samenwerking met Theater Na de Dam Delft

Oorlog in Delft: de niet-geleefde levens

Ook in 2022 verzorgt DelftsPeil samen met Theater Na de Dam Delft een locatievoorstelling over de Tweede Wereldoorlog. Professionele theatermakers begeleiden jongeren bij het maken van de voorstelling, dit jaar over de struikelstenen in Delft. De verhalen van de Joodse inwoners van Delft die hun leven hebben gelaten, vormen de basis. Het zijn verhalen die verteld moeten blijven worden en ons tevens eraan herinneren hoe belangrijk vrede is.

www.theaternadedam.nl

Landelijk zijn er op 4 en 5 mei overal in Nederland voorstellingen. Hier foto’s van de voorstelling in Delft.

Publiciteit en marketing theatertournee ’22/’23

Trojaanse Wijven
Theater met verhalen van nu over vrouwen op de vlucht
Regiedebuut Dewi Reijs
Tijdens de eerste zwembadtheatertour vertellen vijf actrices met wortels in Somalië, Syrië, Palestina, Algerije, Marokko, Nederlands-Indië en Suriname hun verhalen over familiegeschiedenis, oorlog, onderdrukking, vluchten en leven in Nederland. De moderne bewerking van Euripides’ Trojaanse Vrouwen vertaalt de aloude strijd van de Grieken tegen de Trojanen naar de huidige migratie- en vluchtelingenstroom en wat het betekent om hier en nu als niet-westerse vrouw te leven.

Bekijk hier meer informatie over Trojaanse Wijven

Bijeenkomsten met audiovisuele samenvatting

De Stoel
De Stoel is een openbare talkshow in Het Prinsenkwartier, waarbij twee Delftenaren worden geïnterviewd over hun leven en werk in Delft. Het accent ligt op het culturele erfgoed.

Gastheer is schrijver Jan van der Mast. Een samenvatting van de gesprekken wordt als filmpje gepost op de website.

De Stoel #11, zondag 27 februari 2022, met schilder en beeldhouwer Jan van Staveren (foto) en historicus Sjaak van der Velden.

Communicatie-onderdelen kunstproject

Woord en Draad

Woord & Draad borduurt voort op eerdere projecten als Delftse Kleden en De Jurk van Delft.

Woord en Draad is een tweedelig gemeenschappelijk kunstproject waarbij persoonlijke verhalen van bewoners in Delft een podium krijgen en ambacht met textiel de rode draad vormt en verbindt. Dit mondt uit in een voorstelling en krijgt vorm in een nieuw kleed waarmee de huidige geschiedenis van Delft wordt verteld.

Studievaardigheden in de wijk

Stichting Passie en Lef zet zich in de Delftse wijk Poptahof in om een groep basisschoolleerlingen sterker te maken en meer zelfvertrouwen te geven. Zij wil de kans op hun verder schoolsucces vergroten door extra studievaardigheden, begrijpend lezen en rekenen aan te bieden. Daarnaast helpt ze hen ook bij efficiënt en effectief leren.

Rugzakken met onderzoeksmateriaal

Rugzakroute Nesserbos

Natuurcentrum Ameland ontwikkelde voor eilandbewoners en toeristen een rugzakroute door het Nesserbos. Schoolklassen, gezinnen en andere bezoekers gaan op eigen gelegenheid op pad. Ze vervullen met het onderzoeksmateriaal uit de rugzak allerlei opdrachten. Daarmee hoopt het centrum de deelnemers dichter bij de natuur te brengen.
 

Mede realiseren muurschildering

Street Art Design Contest

Deze muurschildering op Abtswoude Bloeit! is het resultaat van een samenwerking tussen SHS Delft en Stylos. Na een ontwerpwedstrijd kozen bewoners en omwonenden een winnaar, een bewoner van Abtswoude Bloeit! Het ontwerp wordt in samenwerking met de buurt gerealiseerd en verlevendigt de wijk.

Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting Delft

Aanschaf tool persdatabase

Stichting Lustwarande

Het Platform for Contemporary Sculpture Lustwarande organiseert jaarlijks internationaal toonaangevende exposities van hedendaagse sculptuur in park De Oude Warande in Tilburg, het best bewaarde barokke sterrenbos van Nederland. Hiermee stimuleert Lustwarande de ontwikkeling, promotie en waardering van hedendaagse sculptuur. In 2022 draagt de expositie de titel Godhead, idols in times of crisis.

Mede realiseren folly

Buytenhuys Folly

Dormans:  'Een folly is niet alleen een nutteloos bouwsel, maar is in mijn ogen ook romantisch en vermakelijk.’

Het Buytenhuys van beeldend kunstenaar Gertje Dormans is tijdens Folly Art Norg 2022 te zien. Het is een folly, een bouwwerk met opzet zonder functie, landschap art, vermaak architectuur en kunst in de openbare ruimte. Haar ontwerp is met zestien andere uit honderd inzendingen gekozen om daadwerkelijk te realiseren in de natuur rondom Norg. Om het ambacht uit te dragen betrekt zij studenten van de kunstacademie in Maastricht en jongeren uit Norg bij de bouw.

follyartnorg.nl

Het Buytenhuys is winnaar Folly Art Norg 2022

Registratie voorstelling

VLUCHT

Foto: Annemieke van der Togt

Van de voorstelling VLUCHT, geschreven en gespeeld door Eric Corton en geproduceerd door Solo Stories, komt een registratie om met zoveel mogelijk mensen dit belangrijke verhaal over vluchtelingen wereldwijd te delen.

www.solostories.nl

Vormgeving en promotie Kijkkaart

Monumenten Kijkkaart 2022

Open Monumentendag Delft

Om meer kinderen te bereiken bedacht Open Monumentendag Delft de Monumenten Kijkkaart. Een historische figuur deelt de kaart bij het Delftse Stadhuis uit. De antwoorden vinden de kinderen bij de monumenten verspreid door de stad. Een uitgelezen kans om de verhalen en de geschiedenis van Delft te vertellen. Een goed ingevulde Kijkkaart maakt je tot Kijkkanjer 2022.

Meidenprogramma Zomer 2022

Weerbare meiden van de Schilderswijk

Het Haagse buurtcentrum De Mussen biedt in de zomervakantie vier weken lang een programma voor meiden die niet de mogelijkheid hebben om op vakantie te gaan. De meiden in de leeftijd van 9 tot 16 jaar gaan volgens de methodiek SuperWoman met elke week een ander thema aan de slag met het vergroten van hun persoonlijke weerbaarheid en talentontwikkeling.

www.demussen.nl

Realiseren hippiefestival

Starseeds
De Delftse Stichting Talent and Dreams ondersteunt de 19-jarige Brittney bij het realiseren van haar droom: het organiseren van een hippie- en mindfulnessfestival in de Delftse Hout. Jongeren maken zich even los van de online wereld en verbinden zich met elkaar, de natuur en zichzelf. Met meditatie, live muziek, volle maan, lekker eten in een positieve sfeer.

stad-delft.nl/ditisstad

 

Starseeds vrijdag 12 augustus in de Delftse Hout

Workshops en presentatie

Monteverdi Meets Maqam (arabische muziek)

Repetitie vorig project Koorfeo 2021

Onder leiding van zangeressen Christina Völtl en Natascha Morsink onderzoekt TreSonanz hoe klassieke en arabische muziek samen te verbinden zijn. TreSonanz verzorgt daartoe workshops en repetities voor amateurkoorzangers samen met Syrische musici uit Delft, pianist Andrew Clark en regisseur/bewegingsacteur Stefan van Wieringen. De zoektocht eindigt in een korte presentatie in het Delftse theater de Sigarenfabriek.

www.tresonanz.com

Mede realiseren video's

Kroniek in Muziek

Kroniek in Muziek bestaat uit een serie korte video’s met 17e-eeuwse muziek en dans op verschillende historische locaties in Delft. Hiermee brengt het professionele kamermuziekensemble Camerata Delft de geschiedenis tot leven voor de kijklustige luisteraar. De video’s zijn onbeperkt te bekijken via QR-codes bij de locaties.

www.cameratadelft.nl

Zichtbaarheid Cultuurbarbaren

Stichting Museumnacht Delft
Cultuurbarbaren 2022 is een culturele week in de herfstvakantie voor basisschoolleerlingen in Delft. Meer dan twintig culturele instellingen verzorgen verspreid over de stad allerlei activiteiten. Deze staan in een programmaboekje, dat alle leerlingen op hun school krijgen uitgedeeld. Het thema van dit jaar is: Met je voeten in de klei! en de organisatie is in handen van Stichting Museumnacht Delft.

www.cultuurbarbaren.com

cultuurbarbaren - het plantenorkest

PR Grand Gala Classique

Orkestvereniging Hoogeveense Harmonie
Orkestvereniging Hoogeveense Harmonie organiseert op zaterdag 12 november een Grand Gala Classique in theater De Tamboer in Hoogeveen. Gasten zijn musicalster René van Kooten en de pianisten Martijn en Stefan Blaak. Op zondag 9 oktober geeft de harmonie samen met dit pianoduo een speciale uitvoering voor de bewoners van Visio Echten en het azc Hoogeveen, en de muzikanten van het G-orkest van Muziekvereniging Wilhelmina.

Workshops Het Plantenorkest

RADIUS CCA

Het Plantenorkest is een creatieve workshop voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar bij het Delftse kunstcentrum RADIUS. Het is een van de activiteiten van Cultuurbarbaren 2022 in de herfstvakantie. In de workshops experimenteren kinderen met de speelse technologie van de Makey Makey, terwijl zij ondertussen meer te weten komen over de geheime manier waarop planten met elkaar communiceren.

www.radius-cca.org